Tags

, , , , ,

Elk toestel dat verbinding maakt met het internet of een netwerk beschikt over een uniek nummer binnen dat netwerk… het IP-adres, het ‘Internet Protocol’-adres.
Het IP-adres is vergelijkbaar met uw telefoonnummer, maar dan het telefoonnummer van het toestel dat aangeloten is op bv. het internet. Via dit ip-adres kunnen toestellen met elkaar communiceren. Hoe klein of groot het toestel ook is, wanneer het verbinding maakt met een netwerk, beschikt het over een IP-adres.

Op zich is er met het IP-verhaal niets mis mee en momenteel kan een netwerk niet zonder het IP-gebeuren. Maar toch heeft dit IP-verhaal wat interessante bijsmaakjes…

OK… even kort door de bocht… wanneer alle toestellen aangesloten op een netwerk, zoals het internet, een IP-adres hebben, zouden we met al deze toestellen moeten kunnen communiceren.
In feite is dit waar. De communicatie met al deze toestellen is mogelijk zolang we het op een correcte manier aanspreken en de communicatie niet wordt verbroken door bijvoorbeeld een vorm van beveiliging.

Wel, hier komt mijn vraag… ben jij op de hoogte of alle toestellen bij u thuis of op het werk, die verbinding (kunnen) maken met het internet voldoende beveiligd zijn?

Enkele voorbeelden van ip-adressen waarmee u kan communiceren door simpelweg een zoekactie op Google :

Zonder enige vorm van beveiliging kan je toegang krijgen tot de beheerpagina van een zeebaken op een Amerkaanse marine basis:
Image

of kan je het beheer overnemen van een bedrijfstelefooncentrale
Image

of een bedrijfsdatabase beheren
Image

of meekijken en 4 bewakingscamera’s bedienen in een botenwinkel
Image

of we kijken even naar uw privéfoto’s op uw externe hardeschijf
Image

Ik wil benadrukken dat bij deze voorbeelden alle toestellen aan te spreken zijn zonder enige vorm van hacken. Gewoon vrij mee te communiceren.
Heeft u ook toestellen, ip-adressen, in huis of op het werk waarmee vrij gecommuniceerd kan worden?
Kan u zich voorstellen wat er kan gebeuren wanneer een hacker alle ip-adressen binnen een bedrijf begint op te zoeken.